Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Trasmattor och pappersmassa - del 3

Trasmattor och pappersmassa - del 1

Trasmattor och pappersmassa - del 2

Trasmattor och pappersmassa - del 3

Trasmattor och pappersmassa - del 4

Trasmattor och pappersmassa - del 5

Trasmattor och pappersmassa - del 6

Trasmattor och pappersmassa - del 7

Trasmattor och pappersmassa - del 8

Trasmattor och pappersmassa - del 9

Trasmattor och pappersmassa - del 10

<<<>>>

Arbete i historisk tid

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Trasmattor och pappersmassa - del 3

Här följer del 3 om trasmattor - om hur restprodukter från massaindustrin får nytt liv i nyttoföremål. Ursprunget var Curt Carlsson i Norrsundet/Hamrångefjärden norr om Gävle som hörde av sig till Redaktionen med mail. Läs tidigare artiklar på temat, Trasmattor och pappersmassa - del 1 och Trasmattor och pappersmassa - del 2.

I denna del 3 söker vi bland mattorna på gården hemma i Hörneå. Här fanns farmor Ebba som vävde mattor i två vävstolar. Den större av dessa vävstolar hade tillverkats av farfar Rickard.

Ebbas trasmattor

Bild 1. En riktig slitvarg till matta, som hängt med i maskinhallen under 30 års tid. Ska man byta däck eller skruva under något fordon slänger man ut denna på betonggolvet. Bara att piska ur dammet och fortsätta år efter år. Rejäl storlek och varm på golvet. Notera att mattan är tämligen grå - inte bara på grund av betongdamm - utan att andelen grått och ofärgat filtergarn var stort, en riktigt bruksmatta med andra ord.

Med Rickards vävstol kunde väva breda mattor, upp mot 150 cm. Å andra sidan upptog den halva kökets golvyta då den var i drift. Ofta vävdes trasmattor under höst eller senvinter, med undantag för jultid. Dammet var påtagligt. Skribenten fick själv fick prova att väva några egna mattor, under handledning och med ganska bra och konstnärligt resultat tyckte Ebba.

Ebbas trasmattor

Bild 1b. Detalj ur mattan i bild 1. Notera det grå garnet som löper vertikalt, som är från återvunnen filtertråd från Hörnefors Sulfitfabrik. Varpen - horisontellt - var densamma oavsett matta, inhandlat garn av bomull vill Skribenten tro och minnas.

Detta skedde under 1980-talets första år, under studietiden i Umeå. Det är få förunnat att under helger varva studentfester med vävning av trasmattor. Ebba är borta sedan 1991. Farfar Rickard gick bort redan 1943. Således har skribenten en viss - om än begränsad - kunskap i det ämne som Curt Carlsson förde på tal - om trasmattor och dess tillkomst.

Ebbas trasmattor

Bild 2. Ännu en matta, även den nyttjas för garage och maskinhall. I detta fall har mattan lite mer färg än den föregående. Detta kom sig av mer inslag av färgglada klippta trasor. Man noterar hur rester av i detta fall gula trasor fick avsluta mattan - inte mycket att spara på.

Att blanda in garn från uttjänt filt från pappersindustrin hörde till vardagen. Sådant garn användes framförallt till grovmattor. Detta gav dem osannolik styrka och hållbarhet. Detta garn förekom även i finare mattor, men där uppblandat med mer andel trasor av varierande färger och mönster i väven. Uppenbara likheter ses med den berättelse från Närke som förmedlades av Curt Carlsson i artikel nr 2.

Ebbas trasmattor

Bild 2b. Detaljbild av mattan ovan.

Vi visar några exempel på Ebbas mattor där filterduk använts. Det absoluta flertalet av mattor hade inte sådant garn utan vara "konstnärliga renodlade trasmattor". Ett stort antal mattor finns fortfarande kvar på vinden, säker 200 kg. Annars var trasmattor tillsammans med virkade sängöverkast, dukar, stickade sockar och vantar naturliga julklappar till släkt och vänner.

Ebbas trasmattor

Bild 3. En finare matta än de två tidigare. Även här har återvunnet garn från Hörnefors Sulfitfabrik kommit till nytta. Mattan huserar tyvärr ihoprullade på vinden, men är här utlagd i hallen för ett foto. Måtten är 220 x 120 cm.

Ebbas trasmattor

Bild 3b. Detaljer ur mattan ovan. Man noterar det grå garnet som är filterduk, och som konstnärligt blandats upp med grönt, brunt och rött garn.

Vi återkommer i del 4 och visar lite fler exempel på hur återvunnet garn från Hörnefors Sulfitfabrik kommit till nytta!

Gunnar Engström, 2020-12-07

Kontaktuppgifter exponeras enligt medgivande - för läsare som har information om trasmattor med inslag av återvunnet garn från massaindustrin och önskar kontakt med Curt Carlsson; curt.carlsson@hotmail.com, 070-6183232

Besökare

 

Hörneå bys hemsida www.becken.se